logo
bannerbgbannerbgbannerbg

Lotsen

Det välkända gula huset, har stått på sin klippa sedan 1878. Här inne stod lotsen beredd att hjälpa båtar som skulle ta sig förbi de farliga vattnen i närheten av Hallands Väderö. Lotsen kunde härifrån hålla koll på vad som hände till havs på en sträcka från Tylön i Halland till Kullen i Skåne.

På dagen använde fartygen sig av flaggor för att visa lotsen att de behövde hjälp. På natten blinkade man med lampor i stället. När lotsen fått meddelandet gav han och några män sig iväg till det väntande skeppet. Väl ombord kunde lotsarna se till att fartygen klarade sig undan alla faror som lurade i vattnen. I mitten av 1930-talet upphörde lotsverksamheten i Torekov.

Det lilla huset blev konstnärsateljé och museum. Sjöfartsmuseet i Torekov har ägt Lotsutkiken sedan 1959. Idag är huset en välkänd Torekovssymbol, vilket märks exempelvis på Turistbyrån där turisterna mycket gärna köper små modeller av Lotsutkiken.

vi tipsar om

indicatorindicator

sport & äventyr

Det finns folk som väntar på ett sms för att bege sig till Torekov – Bjäre, närmare bestämt de som väntar på utmanande surfvindar...
läs mer »

sport & äventyr

Kontakta oss:

Torekovs Turistbyrå
E-post: info@torekov.se
Besöksadress: Pål Romares Gata 1
Postadress: Hamnplanen 2, 269 77 Torekov
GPS-koordinator:Lat N 56° 25′ 34″Lon E 12° 37′ 28″
Telefon:0431-36 31 80

Vi tar gärna emot omdöme rörande vår service. 
Maila oss på länken ovan.

 

                                                   

*På våra sidor förekommer en del prisuppgifter. Vi förbehåller oss rätten till ändringar av  prisuppgifter och reserverar oss för ev. fel i prisangivelser.                          

Länkar

Båstad Turistbyrå
Båstads Kommun 
Hallands Väderö
Torekovs Hamn 
Visit Skåne
Visit Sweden
Ängelholm Turistbyrå
 

Webcams

Båstad Hamnen
Hovs Hallar