logo
bannerbgbannerbgbannerbg
pageImage

Sankta Thora

Sankta Thora är ett lokalt skyddshelgon. Legenden om henne berättas på lite olika sätt. Här följer en version:

Det var en gång en kung och en drottning som hade tre barn – Arild, Gille och Thora. Drottningen blev sjuk och dog. Lite senare gifte kungen om sig. Den nya drottningen tålde inte barnen. Hon avtalade med en skeppare att ta med barnen ut till havs och se till att de inte återvände levande. Så skedde. Längst uppe på Själland i Danmark hittade man Gilles döda kropp på den plats som idag heter Gilleleje. Arild flöt iland på Kullahalvön på stranden i nuvarande Arild. Thora hittades på den väldiga stenen på stranden i Torekov – idag Sankta Thoras sten. En blind man vid namn Frenne fann den döda flickan och lovade henne en kristen begravning om han fick synen tillbaka. Miraklet inträffade. Frenne kunde se igen och hämtade några bybor som skulle hjälpa honom att bära den döda unga kvinnan till en kyrka en bit bort. Ju längre de kom från byn desto tyngre blev kistan med den döda. De såg det som ett tecken att de borde vända. Allt eftersom de närmade sig byn blev bördan lättare. Den unga kvinnan begravdes nära stenen där hon hittades och männen byggde ett kapell som kallades för Frennes kapell eller Frennekojan. Man upptäckte också att det plötsligt fanns en sötvattenskälla vid den stora stenen på stranden, bara några meter från havet.

Torekov ska alltså enligt legenden ha fått sitt namn av Thora. Hon blev snabbt ett lokalt helgon som höll sin skyddande hand över sjömän och kvinnor som födde barn. Kapellet blev så småningom en kyrka som fick många besökare som ville be till sitt skyddshelgon. Mitt i centrala Torekov finns murarna som visar var den gamla kyrkan låg. Kyrkan förstördes i den stora branden 1858. I ruinen står en skulptur av Sankta Thora. Hon är symbol inte bara för Torekov utan också för Bjäre härad.

 

vi tipsar om

indicatorindicator

sport & äventyr


läs mer »

sport & äventyr

Kontakta oss:

Torekovs Turistbyrå
E-post: info@torekov.se
Besöksadress: Pål Romares Gata 1
Postadress: Hamnplanen 2, 269 77 Torekov
GPS-koordinator:Lat N 56° 25′ 34″Lon E 12° 37′ 28″
Telefon:0431-36 31 80

Vi tar gärna emot omdöme rörande vår service. 
Maila oss på länken ovan.

 

                                                   

*På våra sidor förekommer en del prisuppgifter. Vi förbehåller oss rätten till ändringar av  prisuppgifter och reserverar oss för ev. fel i prisangivelser.                          

Länkar

Båstad Turistbyrå
Båstads Kommun 
Hallands Väderö
Torekovs Hamn 
Visit Skåne
Visit Sweden
Ängelholm Turistbyrå
 

Webcams

Båstad Hamnen
Hovs Hallar