logo
bannerbgbannerbgbannerbg
pageImage

Torekovs Kyrka

Den medeltida kyrkan förstördes i den stora branden 1858 (se avsnittet om Byn). Det var inte lätt för Torekovsborna att veta om de skulle försöka bygga upp den svårt skadade kyrkan igen eller hitta en annan lämpligare plats för en ny. Till slut kom de fram till att kyrkan skulle placeras på en kulle, precis där vägarna till Ängelholm och Båstad möttes.

Det tog lite tid innan den nya kyrkan var färdig, men 1863 var det dags för invigning. Ganska snart fick man problem med otäta fönster, fukt och rötskador. En bit in på 1900-talet upptäckte man husbock, en sorts skadedjur, i trävirket. Skadedjuren var mycket svåra att bekämpa. Skadade träpartier byttes ut. Ändå blev allt ännu värre.

I slutet av 1940-talet stängdes kyrkan, eftersom man var rädd för att den skulle rasa. I stort sett allt utom murarna togs bort. Resultatet blev en kyrka med vitkalkade murar, rött tegeltak och ett högt, vitt torn krönt med en stilig kyrktupp.
Långt ute till havs syns Torekovs bländvita kyrka som återinvigdes 1953.

 

vi tipsar om

indicatorindicator

sport & äventyr

Det finns folk som väntar på ett sms för att bege sig till Torekov – Bjäre, närmare bestämt de som väntar på utmanande surfvindar...
läs mer »

sport & äventyr

Kontakta oss:

Torekovs Turistbyrå
E-post: info@torekov.se
Besöksadress: Pål Romares Gata 1
Postadress: Hamnplanen 2, 269 77 Torekov
GPS-koordinator:Lat N 56° 25′ 34″Lon E 12° 37′ 28″
Telefon:0431-36 31 80

Vi tar gärna emot omdöme rörande vår service. 
Maila oss på länken ovan.

 

                                                   

*På våra sidor förekommer en del prisuppgifter. Vi förbehåller oss rätten till ändringar av  prisuppgifter och reserverar oss för ev. fel i prisangivelser.                          

Länkar

Båstad Turistbyrå
Båstads Kommun 
Hallands Väderö
Torekovs Hamn 
Visit Skåne
Visit Sweden
Ängelholm Turistbyrå
 

Webcams

Båstad Hamnen
Hovs Hallar